nedelja, 16. marec 2008

Peugeot 406 Coupé - zgodovina

Peugeot 406 Coupé by Pininfarina

 (___album_0_a___)

Peugeot 406 Coupé je zadnji izdelek ki je nastal pod navezo Pininfarina-Peugeot. S tem projektom je sodelovanje prevzelo popolnoma novo dimenzijo, saj so francozi italijanskim dizejnerjem poleg zunanjosti in notranjosti, prepustili tudi odgovornost glede industrializacije in proizvodnje v tesni povezavi s kakovostnimi normami proti katerim Peugeot stremi vsakodnevno.

Ta velika odgovornost je Pininfarinijevim stilistom dala velik zagon za delo in kot rezultat je luč sveta ugledal avtomobil, kateri je s svojo estetiko povzročal takšne občutke, kot jih lahko samo umetniško delo na najvišjem nivoju. Peugeot 406 Coupé je prejel kar nekaj pomembnih priznanj, med katerimi:

  • najlepši avtomobil na svetu leta 1997 v kategoriji Coupé
  • najlepše prevozno sredstvo leta 1998
  • Car design Award 1998, kot najlepše oblikovan serijski avtomobil
 (___album_0_a___)  (___album_0_a___)

Razvoj

Pomembnosti, ki ga je Peugeot naklonil novemu coupé-ju, priča predvsem dejstvo da je novi model, čeprav izvira iz standardne limuzine 406, bil zamišljen kot popolnoma novo vozilo. Pri izdelavi coupé-ja so se omejili pri tem, da so uporabili samo nekaj elementov iz obstoječe limuzine kateri so: šasija, mehanika avtomobila, motorizacija in nekatere komponente v notranjosti, katere so bile namensko spremenjene.

Glede na to, da novi model 406 v karoseriji ni imel nobenih skupnih točk z limuzinsko različico so bile investicije v projektiranje, testiranje in eksperimentiranje velike. Tako se je razvoj coupé-ja začel že leta 1993.

 (___album_0_a___)  (___album_0_a___)

Kot zelo velik plus novega modela se je zapisala odlična lega na cesti in visok nivo varnosti, ki ga je avtomobil ponujal že na začetku.

Opaziti je, da so tudi udobnosti in zvočni izolaciji namenili veliko pozornost.

Maja leta 2003 je 406 Coupé doživel manjše spremembe predvsem na sprednjem delu avtomobila. Dodeljen mu je bil drugačen, bolj agresiven odbijač z manjšimi, okroglimi meglenkami.

 (___album_0_a___)

Junija leta 2003 je tovarna Pininfarina praznovala 100.000 avtomobil Peugeot 406 Coupé, ki je prišel iz njihove proizvodnje v vasici San Giorgio Canavese pri Torinu.

 (___album_0_a___)

Peugeot 406 Coupé letos praznuje deseto obletnico obstoja in čeprav je izven proizvodnje že skoraj tri leta še vedno velja za najlepšega coupé-ja, ki nosi levji znakec.

vir: http://www.pininfarina.it

Ni komentarjev: