četrtek, 7. avgust 2008

Umrl prvi človek dizajna Pininfarina

V okolici Torina se je smrtno ponesrečil Andrea Pininfarina, ki je med drugim znan tudi po oblikovanju prestižnih ferarrijev.

Andrea Pininfarina

Pininfarina je umrl star 51 let.

Zjutraj se je v prometni nesreči v predmestju Torina smrtno ponesrečil prvi človek italijanskega avtomobilskega dizajna Andrea Pininfarina. 51-letni Pininfarina se je s skuterjem odpravil v službo, na poti pa je prišlo do nesreče. Vanj je trčil 78-letni voznik avtomobila ford fiesta. Po prvih ugotovitvah naj bi osebni avtomobil prihajal s stranske ceste, medtem ko je Paninfarina vozil po glavni.

Vozniku osebnega avtomobila naj bi pogled zastiral tovornjak, ki je bil parkiran na ulici. 78-letnik je povedal, da je vozil počasi, in da Pininfarine ni pravočasno videl. Ko so prišli reševalci, designerju ni bilo več pomoči, 78-letnika pa so peljali v bolnišnico, saj je bil v šoku.

Nesreča Andree Pininfarina

Pininfarina naj ne bi pravočasno videl vozila, ki je pripeljalo s stranske ceste. Voznik tega pa je povedal, da mu je pogled zastiral na ulici parkiran tovornjak. (Foto: Corriere della sera)

Pininfarina je bil prvi človek družinskega podjetja, ki so ga ustanovili leta 1930. Z oblikovanjem je podjetje zaslovelo po vsem svetu. Ferrari, Maserati, Cadillac, Alfa Romeo, Volvo in Lancia so le nekateri najbolj znani sodelavci Pininfarine.

"Italija, Torino in družba Fiat so izgubile poslovnega človeka, ki je znal slediti in razvijati delo svojega dedka Pinina in očeta Sergia," je dejal predsednik uprave Fiata in Ferrarija Luca Cordero di Montezemolo. Znano je tudi, da je Pininfarina za slovenskega proizvajalca Gorenje oblikoval linijo gospodinjskih aparatov, ustvarjal pa je tudi podobo francoskih tramvajev in hitrih nizozemskih vlakov. Podjetje, ki zaposluje okrog 3000 ljudi iz Evrope, Maroka in Kitajske, se zdaj ukvarja z dizajnom električnega avtomobila.

Njegova družba, ki sicer letno ustvari okoli 670 milijonov evrov dobička, je nedavno zašla v finančne težave. Tako je lani zabeležila izgubo v višini 114,9 milijona evrov.

Ferrari P4/5

Ferrari, ki ga je oblikovalo podjetje Pininfarina. (Foto: Reuters)

Milanska borza je zaradi tragične novice o njegovi smrti začasno ustavila trgovanje z delnicami tega podjetja.


Peugeot 406 Coupe by Pininfarina

Ni komentarjev: